2.11.10

Red Sparowes | The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer


01. Truths arise
02. In illusions of order
03. A hail of bombs
04. Giving birth to imagined saviors
05. A swarm
06. In every mind
07. A mutiny
08. As each end looms and subsides

Διάρκεια | 43:02
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 06.04.2010

-------------------------------------------------------------------------------------

Το σπουργίτι είναι, ίσως, το πιο γνωστό από τα άγρια πτηνά. Συναντάται σε όλες τις ηπείρους, πλην των αρκτικών, ενώ απαντάται και σε πολλά διαφορετικά είδη. Προτιμούν το αστικό περιβάλλον και για τροφή τους έχουν σπόρους και μικρά έντομα.
Την περίοδο 1958-1962, ο τότε ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Mao Zedong όρισε μία από τις πρώτες μεγάλες δράσεις του, την επονομαζόμενη Four Pests Campaign (ή επίσης Great Sparrow Campaign και Kill A Sparrow Campaign). Σκοπός της ήταν να μειωθούν δραματικά - αν όχι να εξοντωθούν - οι πληθυσμοί τεσσάρων "παρασίτων": αρουραίοι, μύγες, κουνούπια και σπουργίτια.
Τα σπουργίτια εντάχθηκαν στη λίστα λόγω του ότι έτρωγαν τους σπόρους από τις καλλιέργειες, προκαλώντας δυσλειτουργία στην αγροτική παραγωγή. Οι κάτοικοι θα έπρεπε με κατσαρόλες και τηγάνια να τρομάζουν τα σπουργίτια και να τα διώχνουν από τους αγρούς. Το αποτέλεσμα όμως της καμπάνιας ήταν να καταστραφούν φωλιές, να σπάσουν αυγά και να σκοτωθούν πολλοί νεοσσοί.
Στην αρχή το σχέδιο πήγαινε καλά, όμως τον Απριλιο του 1960 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών διαπίστωσε πως τα σπουργίτια τελικά τρώνε περισσότερα έντομα απ' ότι σπόρους. Έτσι, ο ηγέτης της Κίνας αποφάσισε να βγουν τα σπουργίτια από τη λίστα των παρασίτων. Όμως, η ζημιά είχε γίνει: Λόγω της απουσίας σπουργιτιών, ο πληθυσμός των ακρίδων εκτοξεύτηκε, πλημμυρίζοντας την ενδοχώρα. Σε συνάρτηση με τις κακές καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τις δράσεις του Great Leap Forward, η χώρα οδηγήθηκε στο Μεγάλο Κινέζικο Λοιμό, κατά τον οποίο περί τα 30 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα.
Το 1998 μία νέα καμπάνια προσπάθησε να προωθηθεί. Περίπου το 95% των νοικοκυριών διατάχθηκαν να εξαφανίσουν τα 4 παράσιτα. Αυτή τη φορά, τη θέση των σπουργιτιών είχαν πάρει οι κατσαρίδες. Όμως, κανείς δεν ακολούθησε τις οδηγίες του κράτους, αφού ήδη είχαν βαλθεί στην εξόντωση τους. Και κυρίως των κατσαρίδων...

-------------------------------------------------------------------------------------

*ΤΟ ΑΤΟΥ
Οι Red Sparowes δεν έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής για κάποιο πολύ δυνατό κομμάτι τους, αλλά για την πιστή παραμονή σε πολύ καλές συνθέσεις. Αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποιο, θα ήταν ένα εκ των: A hail of bombs, Giving birth to imagined saviors και In every mind.

*ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
Στην κατηγορία αυτή δεν εμπίπτει κάποιο κομμάτι. Οι Red Sparowes στα δύο πρώτα τους άλμπουμ είχαν κάτι που σου κέντριζε το ενδιαφέρον: ευρηματικούς τίτλους για τα τραγούδια τους. Οι τίτλοι, όταν ενώνονταν, δημιουργούσαν ένα κείμενο με ιδιαίτερο νόημα. Στο Every Red Heart Shines Toward The Red Sun μάλιστα, το κείμενο αναφέρεται στο Four Pests Campaign και τα συνεπακόλουθά του.
Όμως, στο τρίτο τους άλμπουμ επέλεξαν να έχουν απλούς τίτλους. Γιατί;...

*ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Από τα σημαντικότερα post-rock συγκροτήματα και με εξαιρετικές δουλειές μέχρι στιγμής, είναι να αναρωτιέται κανείς;

*ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
(κανένα συμπέρασμα. απολαμβάνω το άλμπουμ)

*ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7,5/10

No comments: