5.8.10

Gogol Bordello | Trans-Continental Hustle


01. Pala tute
02. My companjera
03. Sun is on my side
04. Rebellious love
05. We comin' rougher
06. When universes collide
07. Uma menina uma cigana
08. Raise the knowledge
09. Last one goes the hope
10. To rise above
11. In the meantime in Pernambuco
12. Break the spell
13. Trans-continental hustle

Διάρκεια | 53:46
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 27.04.2010

-------------------------------------------------------------------------------------

Μπορεί η πιο γνωστή οροσειρά της Ευρώπης να είναι οι Άλπεις, ίσως και λόγω της τουριστικής της φήμης, όμως η πιο μεγάλη είναι τα Καρπάθια στα ανατολικά της ηπείρου, που εκτείνονται σε μήκος περί τα 1500 χιλιόμετρα. Παρόλο που βρίσκονται και σε εδάφη της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας, τρεις είναι οι κυριότερες χώρες οι οποίες έχουν στο έδαφός τους τη μεγάλη αυτή οροσειρά: η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Ουγγαρία.
Πέρα από το γεωγραφικό θέμα, οι τρεις αυτές χώρες έχουν να παρουσιάσουν και τρεις μεγάλες μορφές οι οποίες ταυτίζονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς:
1. Από την Ουγγαρία ο Bela Bartok (1881-1945) ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν συνήθως βρίσκεται πίσω από τον Franz Liszt στις γνωστότερες μορφές της ουγγρικής μουσικής.
2. Από την Ουκρανία ο Nikolai Gogol (1809-1852) ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου ρωσικού ρεαλισμού, όμως και αυτός αρκετά πίσω από τον Leo Tolstoy και τον Fyodor Dostoyevsky στις λίστες αναγνωρισιμοτητας ρώσων συγγραφέων.
3. Από τη Ρουμανία ο Vlad Tepes ή Vlad o 3os ή, το πιο γνωστό, Dracula (1431-1476), ο γνωστότερος πρίγκηπάς της Βλαχίας, πρόσωπο που κατέχει περίοπτη θέση σε μύθους και όχι μόνο. Ίσως πάντως και αυτός να βρίσκεται δεύτερος στη λίστα των πιο περίεργων "ηγεμόνων" της περιοχής της Ρουμανίας, πίσω από τον Nicolae Causescu.
Πως θα μπορούσαν να ενώνονται αυτά τα τρία πρόσωπα; Μέσω των Gogol Bordello βέβαια! Το όνομα του ρώσου συγγραφέα αποτελεί εμφανέστατο στοιχείο του ονόματος του νεοϋορκέζικου γκρουπ. Όσον αφορά τον ούγγρου μουσουργό, το πρώτο όνομα της μπάντας ήταν Hutz and the Bela Bartoks. Και ο Δράκουλας; Διότι και ο Eugene Hutz και η παρέα του, ως άλλοι ανασκολοπιστές καρφώνουν με μανία ρυθμούς, μελωδίες και στίχους στο μυαλό των απανταχού φίλων τους.
Βέβαια, οι Gogol Bordello θυμίζουν και κάτι από Ελλάδα, καθώς η δισκογραφία τους μοιάζει λίγο με το γνωστό μύθο για το γεφύρι της Άρτας: ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν. Ότι λοιπόν έχτισαν το 1999 με το Voi-La Intruder, το γκρεμισαν το 2002 με το Multi Kontra Culti vs. Irony. Μετά έχτισαν κάτι ακόμα καλύτερο το 2005 με το Gypsy Punks - μακράν το καλύτερό τους - το οποίο γκρέμισαν το 2007 με το Super Taranta!.
Κι εκεί που περιμέναμε το ακόμη καλύτερο, τελικά το Trans-Continental Hustle μας απογοήτευσε. Όχι τελείως πάντως, καθώς το πρώτο του μισό είναι πολύ καλό. Το άλλο όμως... Σύμφωνα με τον Hutz, ο ίδιος έχει επηρεαστεί από τη ζωή του στη Βραζιλία -όπου διαμένει από το 2008 - για το συγκεκριμένο άλμπουμ, πράγμα το οποίο ελάχιστα φαίνεται πάντως.

-------------------------------------------------------------------------------------

*ΤΟ ΑΤΟΥ
Εισαγωγή κάργα εντυπωσιακή και δυνατή, η οποία προδιαθέτει για εξίσου καλή συνέχεια. Φευ... Το Pala tute πάντως παίρνει άριστα!

*ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
Εκ διαμέτρου αντίθετα! Ενώ τελικά ακούς το άλμπουμ και κάπως απογοητεύεσαι, περιμένεις στο τελευταίο και ομώνυμο κομμάτι να σε αποζημιώσει. Φευ (εις διπλούν)...

* ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Μπορεί να μην αξίζει πλήρως τα λεφτά του, αλλά πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο και στις χειρότερες στιγμές του θα σε κάνει να χορέψεις και να ουρλιάξεις. Οπότε, δε βαριέσαι, ας το πάρουμε!

* ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
Ελπίζω να επιστρέψουν πιο δυναμικά την επόμενη φορά. Εκτός κι αν τα πολλά σούρτα-φέρτα με τη Madonna τους χαλάσουν εντελώς!

* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
6,5/10

No comments: