3.8.10

God Is An Astronaut | Age Of The Fifth Sun



01. Worlds in collision
02. In the distance fading
03. Lost kingdom
04. Golden sky
05. Dark rift
06. Parallel highway
07. Shining through
08. Age of the fifth sun
09. Paradise remains

Διάρκεια | 47:09
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 17.05.2010

-------------------------------------------------------------------------------------

Σε ορισμένα πεδία της ζωής είναι αναγκαίο να υπάρχουν, όχι μόνο η θέληση, αλλά και το κατάλληλο πεδίο εφαρμογής για να επιτευχθούν ορισμένα σπουδαία πράγματα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ιστορία με τον Isaac Newton και το περίφημο μήλο. Για σκεφτείτε πως θα ήταν τα πράγματα, ίσως όχι για τη Φυσική, αλλά για τον ίδιο τον Newton αν:
1. Ο ίδιος περιτριγύριζε τη φημισμένη μηλιά σε περίοδο που οι φυσικές δυνάμεις του κόσμου δεν αποτελούσαν την κύρια ενασχόλησή του και η φυσική δεν ήταν το δυνατό του σημείου, ή
2. Βρισκόταν κάτω από τη μηλιά και αναζητούσε τις απαντήσεις για τις δυνάμεις της φύσης, σε περίοδο όμως ακαρπίας του συγκεκριμένου δέντρου.
Με λίγα λόγια, ο Newton βρέθηκε στον κατάλληλο τόπο - στην πτώση ενός ώριμου μήλου - την κατάλληλη στιγμή - όταν και ο ίδιος ήταν ώριμος με τις σπουδές του και τις ενασχολήσεις του με τα πειράματα.
Ποιος ο λόγος αναφοράς στο συγκεκριμένο θέμα; Είναι σαφές: αν δεν υπήρχε η κατάλληλη ωριμότητα από τα στελέχη της post-rock σκηνής, ωριμότητα την οποία απέκτησαν με κόπο και μέσα από συνεχή βελτίωση κυριώς του εαυτού τους, δε νομίζω ότι η ίδια η σκηνή θα είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ωριμότητας αυτή τη στιγμή. Και οι God Is An Astronaut, με το πέμπτο άλμπουμ τους, μας αποδεικνύουν πόσο και οι ίδιοι ωρίμασαν σε αυτά τα 8 χρόνια παρουσίας τους στο μουσικό στερέωμα.
Το Age Of The Fifth Sun αποτελεί, εκτός από το πιο ώριμο, ίσως και το καλύτερο δείγμα γραφής των τριών Ιρλανδών. Μεστές μελωδίες, απλότητα, ηρεμία όποτε χρειάζεται, φασαρία εκεί που πρέπει, ένα σωστό άλμπουμ, από τα καλύτερα της σκηνής για φέτος.

-------------------------------------------------------------------------------------

*ΤΟ ΑΤΟΥ
Είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ, αλλά δε μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία μόνο γι' αυτό το λόγο. Το Worlds in collision είναι ταυτόχρονα και το πρώτο κομμάτι κι έτσι συνεχίζει την παράδοση που θέλει όλα τα άλμπουμ των God Is An Astronaut να ξεκινούν δυναμικά από το πρώτο τους άκουσμα.
Και για ακόμη μία φορά ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Dave King. Για περισσότερες δουλειές του, πάρτε μια ιδέα εδω.

*ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
Όχι ακριβώς ως τόσο άσχημο, αλλά η αλήθεια είναι πως ένα καλύτερο και - κυριώς - πιο δυνατό κομμάτι για το τέλος θα το ήθελα.

* ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Αγορά με τα χίλια! Αξίζει τα λεφτά του.

* ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
Όλοι οι καλοί της post εδώ είναι. Μέχρι και οι Godspeed You! Black Emperor επανενώθηκαν. Μένει να δούμε πότε θα αποφασίσουν κι οι Explosions In The Sky να βγάλουν τίποτα καινούριο.

* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7,5/10

No comments: