19.7.10

Ian Rankin | A Question Of Blood


Εκδόσεις | Μεταίχμιο
Σελίδες | 522
Έτος έκδοσης | 2003

-------------------------------------------------------------------------------------

Ποτέ δεν είχα σκοπό να διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Χωρίς να τα έχω αγγίξει, σκεφτόμουν ότι είναι βαρετές ιστορίες για το "ποιος είναι ο δολοφόνος". Η μόνη επαφή μου με αυτά ήταν όποτε είχαν σχέση με το μακάβριο ή το υπερφυσικό - κλασσικό παράδειγμα το Master of Lies (Ο Άρχοντας του Ψεύδους) του Graham Masterton.
Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του Rankin θεώρησα ότι απλά θα μου ήταν δύσκολο να τελειώσω ευχάριστα και σύντομα τις 500 και κάτι σελίδες του. Όσο προχωρούσε η υπόθεση, απλά έβαζα στοίχημα με τον εαυτό μου σε ποιο μέρος του το βιβλίο θα καταντήσει βαρετό.
Κι όμως! Η υπόθεση συνέχιζε την πορεία της, ο Rankin αράδιαζε κάμποσα ονόματα σχετικά με τη μουσική, ακούσματα είτε του επιθεωρητή Ρέμπους, είτε της αρχιφύλακα Σίβον, τα οποία μου τόνωναν το ενδιαφέρον, μέχρι την κρίσιμη στιγμή: Οι Mogwai μπήκαν στην υπόθεση! Ο τίτλος του άλμπουμ τους Come On, Die Young έγινε κομμάτι της υπόθεσης κι έτσι αποφάσισα να συμβιβαστώ και να το απολαύσω.
Κι έτσι έγινε, καθώς ο συγγραφέας γράφει με έναν πολύ καλό τρόπο, χωρίς να σε κουράζει καθόλου και, κυρίως, χωρίς να σου δίνει στοιχεία για το τι θα πρέπει εσύ να ψάξεις από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Η υπόθεση μπλέκει σχεδόν όλα τα πρόσωπα που παρουσιάζονται, άμεσα ή έμμεσα. Η λύση της υπόθεσης παρουσιάζεται στις τελευταίες σελίδες, χωρίς ίσως να είσαι σίγουρος μέχρι εκείνη τη στιγμή για τις θεωρίες σου.
Τελικά το βιβλίο του Rankin με κέρδισε με το γεγονός ότι, παρόλο που δεν είναι ένα βιβλίο που θα το ρουφήξεις μονοκοπανιά, σε κερδίζει σιγά-σιγά, σε βάζει στην υπόθεση (ή, καλύτερα, στις υποθέσεις) και τελικά σου δίνει στην τελευταία του σελίδα και μια μικρή γεύση αμφισβήτησης για κάτι.

-------------------------------------------------------------------------------------

*Η ΑΤΑΚΑ
Η Σίβον αναστέναξε.
"Ελάτε μέσα λοιπόν".
Έσπρωξε την περιστρεφόμενη πόρτα, με τη Γουάιτρεντ καταπόδας. Ο Σιμς έκανε να τις ακολουθήσει, αλλά κοντοστάθηκε, στρέφοντας την προσοχή του στο δημοσιογράφο.
"Σε εφημερίδα δουλεύεις;" ρώτησε.
Ο Χόλι κατένευσε. Ο Σιμς τού χαμογέλασε.
"Κάποτε σκότωσα έναν άνθρωπο με μία εφημερίδα".
Έκανε μεταβολή και ακολούθησε τις δύο γυναίκες.

*ΑΞΙΖΕΙ Ή ΔΕΝ;
Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, το προτείνω ανεπιφύλακτα ως μία πολύ καλή συντροφιά στην παραλία. Αξίζει όμως και για μετά το καλοκαίρι.

*ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
8/10

No comments: