15.7.10

Efterklang | Magic Chairs



01. Modern drift
02. Alike
03. I was playing drums
04. Raincoats
05. Harmonics
06. Full moon
07. The soft beating
08. Scandinavian love
09. Mirror mirror
10. Natural tune

Διάρκεια | 43:47
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 22.02.2010

-------------------------------------------------------------------------------------

Η λογική λέει ότι η πιο αντικειμενική προσέγγιση στην κριτική ενός άλμπουμ γίνεται μόνο όταν αυτό είναι debut. Στα ακόλουθα, αρχίζεις να συγκρίνεις με τα προηγούμενα κι έτσι η αντικειμενικότητα πάει περίπατο.
Κάπως έτσι γίνεται και με τους κυρίους από την Κοπεγχάγη. Οπότε, έχεις δύο επιλογές: να το ακούσεις σαν ένα νέο άλμπουμ ή να το ακούσεις σα συνέχεια των προηγούμενων.
Αν επιλέξεις την πρώτη μέθοδο διαπιστώνεις πως είναι ένα ωραίο αλμπουμάκι, με καλή μουσική, όμορφους στίχους και σε γενικές γραμμές αποτελεί ένα χαλαρό άκουσμα. Αν απ' την άλλη επιλέξεις τη δεύτερη μέθοδο, θα καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση, σα να χάθηκε η μαγεία των προηγούμενων κυκλοφοριών. Είπαμε, καλή και άγια η προσπάθεια να πας τη μουσική σου ένα βήμα πιο πέρα, αλλά εδώ μπαίνουν δύο ερωτήματα:
1. Γιατί οι Efterklang επέλεξαν να ξεφύγουν από τον ήχο τους; Τι δεν τους άρεσε; και
2. Όταν προσπάθησαν να ξεφύγουν, ήξεραν προς τα που να πάνε;
Το Magic Chairs δεν πρόκειται να μείνει για καιρό στα αυτιά μας και ο λόγος είναι απλός: όταν έχεις ήδη ακούσει κάτι ονειρικό (προσωπικά θεωρώ καλύτερη στιγμή τους το ep Under Giant Trees) δεν ξυπνάς για να ακούσεις κάτι που δε σε ταξιδεύει, αλλά σε καθηλώνει βάναυσα σα δευτεριάτικο πρωινό στη δουλειά, ύστερα από ένα σαββατοκύριακο μαγείας.

-------------------------------------------------------------------------------------

* TO ATOY
Υπάρχει ένα Modern drift που κάπως μου αρέσει, αλλά αυτό που με γοήτευσε περισσότερο είναι το ότι έκρινα από την εξωτερική εμφάνιση. Το εξώφυλλο είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης, όπου το δημιουργικό γραφείο Hvass&Hannibal έκανε πραγματικά ένα μικρό θαύμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το project δείτε εδώ.

* ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
"Το instrumental πέθανε. Ζήτω το instrumental!" πρέπει να αναφώνησαν σύσσωμοι οι πέντε Δανοί και να ξεκίνησαν να φτιάχνουν το Magic Chairs. Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στο οποίο να μην υπάρχει η φωνούλα του Casper Clausen και πραγματικά απορώ γιατί.
Όσο για τη "στροφή στην ποιότητα" (a.k.a. στροφή σε πιο pop-ίστικα μονοπάτια) είναι απλά ανάξιο λόγου και αναφοράς.

* ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Αν είσαι φαν των Efterklang, όχι. Περίμενε το επόμενο μπας κι είναι καλύτερο.

* ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
"Μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο" λένε. Τελικά το ίδιο θα κάνω και με τα άλμπουμ.

* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
6/10

No comments: