23.7.10

The Flaming Lips | The Dark Side Of The Moon



01. Speak to me / Breathe
02. On the run
03. Time / Breathe (reprise)
04. The great gig in the sky
05. Money
06. Us and them
07. Any colour you like
08. Brain damage
09. Eclipse

Διάρκεια | 41:00
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 22.12.2009

-------------------------------------------------------------------------------------

Ήταν καλοκαίρι του 2003 και βρισκόμουν σε ένα παραλιακό μπαράκι κάπου στην Κρήτη όταν άκουσα (από την αρχή μέχρι το τέλος είναι η αλήθεια) ένα Dark Side Of The Moon διαφορετικό απ' ότι είχα ακούσει μέχρι τότε. Ψάχνοντας, λοιπόν, βρήκα τι ακριβώς ήταν αυτό: μία διασκευή track-for-track του άλμπουμ των Pink Floyd από ορισμένους καλλιτέχνες της δισκογραφικής εταιρίας Easy Star, που υπογράφανε με το - ευφάνταστο - όνομα Easy Star All-Stars. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά όμορφο και από τότε αποτελεί συχνό άκουσμά μου, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Μέχρι που φτάσαμε στο 2009 κι εκεί έφτασε στα αυτιά μου το απίστευτο: εξ ολοκλήρου διασκευή του ίδιου άλμπουμ από τους Flaming Lips! Η μεγάλη απορία λοιπόν ήταν η εξής: οι Easy Star All-Stars διασκεύασαν με βάση το δικό τους μουσικό ρεύμα, δηλαδή τη reggae και τα παραπλήσια στοιχεία της. Οι Flaming Lips, που από το 1997 κυρίως με το άλμπουμ Zaireeka έχουν ουσιαστικά κάνει δεύτερη φύση τους την ψυχεδέλεια - αποκυρήσσωντας ταυτόχρονα το παρελθόν των Hear It Is και Telepathic Surgery εποχών - πως θα μπορούσαν να "αλλάξουν" ένα άλμπουμ της μορφής του Dark Side Of The Moon;
Το The Flaming Lips and Stardeath and White Dwarfs with Henry Rollins and Peaches doing The Dark Side Of The Moon - όπως είναι ο πλήρης τίτλος του - δε φτάνει βέβαια στο επίπεδο του αυθεντικού και, δυστυχώς, ούτε της άλλης διασκευής. Είναι καλό, ακούγεται πολύ ευχάριστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με τόσα άτομα που έμπλεξαν στην παραγωγή, λογικό είναι να είχαμε παραφωνίες. Απορία μου είναι το πως θα ήταν το άλμπουμ αν το είχαν δουλέψει μόνοι τους ο Wayne Coyne κι η παρέα του. Η αλήθεια είναι ότι στα κομμάτια που δούλεψαν οι Flaming Lips ακούγεται αρκετά ο ήχος τους, καθώς φαίνονται και οι όποιες ομοιότητες με το τελευταίο τους άλμπουμ Embryonic - λογικό άλλωστε, μιας κι είχε κυκλοφορήσει δύο μήνες νωρίτερα.

-------------------------------------------------------------------------------------

Από τη στιγμή που πρόκειται για άλμπουμ-διασκευή, ουσιαστικά αυτό που κρίνεις δεν είναι το αποτέλεσμα σαν τραγούδι, αλλά το πόσο καλά έχουν διαμορφώσει το αυθεντικό. Έτσι:

*ΤΟ ΑΤΟΥ
Speak to me / Breathe. Ουσιαστικά αυτό που ισχύει και στο αυθεντικό: η εισαγωγή. Όχι σαν κομμάτι μόνο, αλλά κυρίως στο κατά πόσο σε πείθει να ακούσεις και το υπόλοιπο.

*ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
The great gig in the sky. Είναι απορίας άξιο το πως, ενώ στο αυθεντικό αποτελεί ίσως την κορύφωση όλου του άλμπουμ, εδώ είναι απλά το χειρότερο κομμάτι.

* ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μόνο και μόνο πάντως επειδή είναι διασκευή ενός εκ των κορυφαίων άλμπουμ όλων των εποχών ίσως και να αξίζει να το πάρεις.

* ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως θα πατήσω play για ακόμη μία φορά στο Dub Side Of The Moon και θα περιμένω να δω ποιος θα είναι ο επόμενος που θα επιχειρήσει να διασκευάσει.

* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7/10

No comments: