6.7.10

The Dead Weather | Sea Of Cowards



01. Blue blood blues
02. Hustle and cuss
03. The difference between us
04. I'm mad
05. Die by the drop
06. I can't hear you
07. Gasoline
08. No horse
09. Looking at the invisible man
10. Jawbreaker
11. Old Mary

Διάρκεια | 35:10
Ημερομηνία κυκλοφορίας | 11.05.2010

-------------------------------------------------------------------------------------

Το να σχολιάσεις ένα άλμπουμ στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο Jack White είναι σαφώς δύσκολο, καθώς στο μυαλό σου μπαίνουν διαρκώς τα υπόλοιπα projects του πολυμήχανου μουσικού από το Detroit και, κυρίως, οι White Stripes. Αν αποβάλλεις όμως αυτές τις σκέψεις και δεις μόνο τους Dead Weather, θα δεις τα πράγματα με άλλο μάτι.
Η μουσική κολεκτίβα που δημιουργήθηκε το 2009 μπήκε δυναμικά στη μουσική βιομηχανία κουβαλώντας βαριά κληρονομιά λόγω των μελών της: Alison Mosshart (The Kills, Discount), Jack White (The White Stripes, The Raconteurs), Dean Fertita (Queens Of The Stone Age) και Jack Lawrence (The Raconteurs, The Greenhornes). Το πρώτο δείγμα ήταν μεν θετικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Horehound θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο.
Το Sea Of Cowards από την άλλη, ανέβασε τη μπάντα ένα σκαλί παραπάνω. Σαφώς καλύτερο, ανεβάζει κατηγορία τους Dead Weather, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγάζει και στο Champions League. Δυναμικό από τη μία, σου δίνει την αίσθηση του γρήγορου από την άλλη (και δεν εννοώ σε ταχύτητα, αλλά στο πόσο γρήγορα φτιάχτηκε). Δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να έχει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν...
Στιχουργικά μην περιμένεις θαύματα! Δεν είναι μόνο το ποιος γράφει τα τραγούδια, αλλά και το μουσικό στυλ το οποίο αφήνει τους στίχους σε τρίτη μοίρα. Τρίτη; Ναι, διότι σε δεύτερη μοίρα βρίσκεται η μελωδία και η μουσική γενικότερα. Εδώ τα έχουν καταφέρει καλά.
Τότε τι βρίσκεται σε πρώτη μοίρα; Αυτό που χαρακτηρίζει το όλο άλμπουμ: ο δυναμισμός του. Το ότι μέσα σε 35 λεπτά (και κάτι) μπορεί να σε συνεπάρει και να μην τολμάς να πατήσεις το stop. Το ότι όταν κάποια στιγμή τελειώσει, λες "Δεν το βάζω άλλη μία;". Εκεί είναι η δύναμη του γκρουπ και, πραγματικά, τα καταφέρνουν περίφημα.

-------------------------------------------------------------------------------------

* ΤΟ ΑΤΟΥ
Αν και ως πρώτο single κυκλοφόρησε το Die by the drop, αν και η έναρξη γίνεται με το πολύ καλό Blue blood blues, ως καλύτερη στιγμή θεωρώ το The difference between us. Ο καθένας στη θέση του (δηλαδή ο White στα ντραμς και η Mosshart στα φωνητικά) έτσι όπως πρέπει να είναι για αυτό το κομμάτι που κυριολεκτικά "τα σπάει".

* ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ
Και ποιο να διαλέξεις; Το Hustle and cuss; Μπα, έχει καλή μουσική. Το Old Mary; Ούτε αυτό. Είναι το μοναδικό που έγραψε μόνο ο White, μην το στεναχωρήσω το παιδί. Το I can't hear you; To Looking at the invisible man; Μάλλον κανένα.
Αυτό που δεν θα κρατούσα είναι το πως το άλμπουμ, παρόλο που είναι δυνατό, πέφτει σταδιακά από κομμάτι σε κομμάτι, έχοντας μικρές εξάρσεις. Αν μάλιστα το βλέπαμε σα διάγραμμα (δυνατά κομμάτια τα 1, 3, 7, 10, τα υπόλοιπα "πέφτουν" σιγά-σιγά) θα έμοιαζε σαν καρδιογράφημα ετοιμοθάνατου.

* ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ;
Να αγοράσεις, αν:
1. Είσαι φαν του White και μαζεύεις ότι έχει κυκλοφορήσει (ακόμη και το τραγούδι με την Alicia Keys)
2. Το cd κοστίζει από 5 έως 10 ευρώ. Αν αντιθέτως η τιμή κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα, προτίμησε να το κατεβάσεις και να αγοράσεις κάτι άλλο.

* ΚΟΝΚΛΟΥΖΙΟΝ
Καλοί οι Dead Weather και περιμένω με αγωνία το επόμενο, που λογικά θα είναι ακόμα καλύτερο. Όμως, ρε Jack, μήπως έχεις ξεχάσει λιγάκι το πρώην έτερον σου ήμισυ; Όλο με τους υπόλοιπους ασχολείσαι κι εδώ ξεροσταλιάζουμε για λίγο White Stripes!

* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7/10

No comments: